Τοπική Επιτροπή Ροδόπης: Άμεση κάλυψη των κενών στην Α/θμια και Β/θμια

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Π.Ε.
Τοπική Επιτροπή Ροδόπης
rodopi@deutsch.gr


Κομοτηνή, 22.10.12

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ. ΘΕΟΔΩΡΟ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
ΕΛΜΕ ΡΟΔΟΠΗΣ

Στην απαρχή της νέας σχολικής χρονιάς, είμαστε μάρτυρες καταστάσεων που δεν είναι ενδεικτικές της ποιότητας της εκπαίδευσης την οποία όλοι μας, λειτουργοί της εκπαίδευσης και πολιτική ηγεσία, καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε. Αποκτά δε ιδιαίτερη σημασία αυτή η επισήμανση, δεδομένου ότι τα σημεία γραφής προς μια απρόσκοπτη διεκπεραίωση των απαιτούμενων διοικητικών διαδικασιών για την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς ήταν άκρως ενθαρρυντικά, με την έγκαιρη παράδοση των βιβλίων και τον κύριο Υπουργό να διαβεβαιώνει πως εντός ολίγων εβδομάδων θα είχαν καλυφθεί όλα τα κενά σε θέσεις εκπαιδευτικών προς πλήρωση.

Βρισκόμαστε ωστόσο πέραν του μηνός  μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς στην δυσάρεστη θέση να διαπιστώνουμε για τον κλάδο μας (ΠΕ07 γερμανικής) μια μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη της διδασκαλίας του μαθήματος των Γερμανικών ως Δεύτερης Ξένης Γλώσσας, η οποία παρατηρείται σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Κομοτηνής, στο τέταρτο Γυμνάσιο Κομοτηνής, καθώς επίσης και σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια των υπόλοιπων δήμων της Ροδόπης. Ως αποτέλεσμα χιλιάδες διδακτικές ώρες χάνονται καθημερινά και τα κενά που προκύπτουν στο ωρολόγιο πρόγραμμα οι διευθυντές των εκπαιδευτικών μονάδων αδυνατούν να τα καλύψουν.

Με γνώμονα την παροχή κατά το δυνατόν πληρέστερης γλωσσικής εκπαίδευσης στους μαθητές και χωρίς καμία διάθεση αντέγκλησης με συναδέλφους άλλων ξενόγλωσσων κλάδων, μας προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός, ότι σε μια σειρά από Δημοτικά Σχολεία έχει ξεκινήσει ήδη η διδασκαλία στο μάθημα των Γαλλικών από μόνιμους εκπαιδευτικούς της Β/θμιας Εκπ/σης, με μερική ή ολική διάθεση στην Α/θμια.

Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις σχολικές μονάδες με τους μαθητές είτε να παραμένουν στο προαύλιο, είτε να αναγκάζονται να παρακολουθούν Γαλλικά, ενώ έχουν επιλέξει από το προηγούμενο σχολικό έτος να διδαχθούν Γερμανικά!

Με την πεποίθηση ότι η εκμάθηση μιας δεύτερης ξένης γλώσσας είναι σημαντικότατο εφόδιο για τη νέα γενιά, καθώς αποτελεί εργαλείο και βασική δεξιότητα στην άκρως ανταγωνιστική εποχή της γνώσης που διανύουμε, καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να πράξει το καθήκον του ως οφείλει.
Απαιτούμε την άμεση πρόσληψη Αναπληρωτών για την κάλυψη των διδακτικών ωρών της Δεύτερης Ξένης Γλώσσας στην Α/θμια  και Β/θμια Εκπ/ση.

Τοπική Eπιτροπή Ροδόπης
rodopi@deutsch.gr