Σύσκεψη της Ομοσπονδίας Γονέων Ν. Ηρακλείου με τις ενώσεις καθηγητών Γερμανικής και Αγγλικής

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ηλεκτρονική διεύθυνση: omospondiagoneonirakl@gmail.com
Τηλέφωνα : 6978009266 ή 6936783631

Ηράκλειο, 18/2/2014   

Δελτίο τύπου

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Μαθητών Ν. Ηρακλείου πραγματοποίησε στις 5 Φεβρουαρίου σύσκεψη με το ΔΣ της Τοπικής Επιτροπής Ηρακλείου της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Π.Ε. και το ΔΣ της Ένωσης Πτυχιούχων Αγγλικής Φιλολογίας Ν.Ηρακλείου.

Στόχος της σύσκεψης ήταν να συζητηθούν τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στη διδασκαλία των ξένων γλωσσών στο δημόσιο σχολείο.

Τα πολυάριθμα κενά που υπάρχουν ακόμα και τώρα που βρισκόμαστε στη μέση της σχολικής χρονιάς για τις ξένες γλώσσες, η επιλογή της δεύτερης ξένης γλώσσας από τους μαθητές, όχι με βάση την προτίμησή τους, αλλά με κριτήριο την ειδικότητα του διαθέσιμου καθηγητή που υπάρχει στο σχολείο, η μείωση των ωρών διδασκαλίας της ξένης γλώσσας στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, ήταν ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν με κοινή αποδοχή την ολοένα αυξανόμενη υποβάθμιση της ξένης γλώσσας στο δημόσιο σχολείο.

Επιπλέον, οι υποχρεωτικές μετατάξεις που έγιναν το καλοκαίρι σε εκπαιδευτικούς των ξένων γλωσσών από την Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια χωρίς, ωστόσο, να έχουν δοθεί ακόμα οι οργανικές θέσεις, αυξάνουν την ανασφάλεια των ίδιων σε αυτές τις δύσκολες μέρες, ενώ η διεύθυνση της εκπαίδευσης τους υποχρεώνει να καλύπτουν κενά άλλων ειδικοτήτων.

Είναι φανερό ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί ένα κομμάτι της συνολικής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που θέλει να διαμορφώσει μια νέα γενιά χωρίς εφόδια για τη ζωή, μισομορφωμένη και εύκολα χειραγωγήσιμη, καθώς και εκπαιδευτικούς χωρίς σαφή επαγγελματικά δικαιώματα. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των τελευταίων χρόνων που χτίζει ένα σχολείο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της αγοράς, ταξικό και κατηγοριοποιήμενο, χωρίς ελπίδα και προοπτική για τους μαθητές της λαϊκής οικογένειας.

Διεκδικούμε την άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων στα σχολεία και τη διασφάλιση της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών με πιστοποίηση της γνώσης της με τον τίτλο σπουδών.
Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας
 
       Η Πρόεδρος                                Η Γραμματέας
     Μ. Άκερμανς                                    Τ.Μπιτσάκη