Συζητήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής στις 9.12.2011 η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Α Πειραιά και Νήσων του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Καρύδη για τη διδασκαλία της β ξένης γλώσσας στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.
Για να δείτε ολόκληρη τη συζήτηση (Video 15 λεπτών) στη Βουλή πατήστε εδώ
Για να διαβάσετε τα επίσημα πρακτικά της Βουλής (12 σελίδες) πατήστε εδώ
Για να διαβάσετε την επίκαιρη ερώτηση του κ. Καρύδη πατήστε εδώ
Αναδημοσιεύουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις απαντήσεις που έδωσε εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας η Υφυπουργός κα. Εύη Χριστοφιλοπούλου:
ΕΡΩΤΗΣΗ κ. ΚΑΡΥΔΗ
«Προτίθεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει την επαναφορά της διδασκαλίας της β ξένης γλώσσας στην Α Λυκείου; »
ΑΠΑΝΤΗΣΗ κα. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
«Στο λύκειο θα δοθεί η δυνατότητα επιλογής της ξένης γλώσσας μεταξύ αυτών που διδάχτηκαν στο γυμνάσιο τα παιδιά, με την προϋπόθεση πάντα –για τον ίδιο λόγο που ανέφερα- μόνιμου εκπαιδευτικού είτε με οργανική θέση είτε στη διάθεση του οικείου ΠΥΣΔΕ»
ΕΡΩΤΗΣΗ κ. ΚΑΡΥΔΗ
«Προτίθεται η κυβέρνηση να μειώσει τον ελάχιστο αριθμό των μαθητών για το σχηματισμό τμήματος β ξένης γλώσσας στα Γυμνάσια από 15 σε 12 μαθητές; Προτίθεται να θεσπίσει τη δυνατότητα παράλληλης διδασκαλίας της Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας σε όλες τις τάξεις του Γυμνάσιου, εφόσον υπάρχουν μόνιμοι διαθέσιμοι καθηγητές της αντίστοιχης ειδικότητας στην οικεία Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ανεξάρτητα από την ύπαρξη οργανικής θέσης σε κάθε συγκεκριμένο σχολείο;»
ΑΠΑΝΤΗΣΗ κα. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
«Τώρα, στο γυμνάσιο προϋπόθεση για τη δημιουργία τμήματος θα είναι η ύπαρξη μόνιμου εκπαιδευτικού με οργανική θέση ή με διάθεση. Δεν χρειάζεται να είναι οργανική θέση. Μπορεί να είναι διάθεση του οικείου ΠΥΣΔΕ. Θέλω γι’ αυτό να κατανοήσετε και εσείς ότι σε αυτό μας οδηγεί η ανάγκη να αξιοποιήσουμε το υπάρχον προσωπικό και η μη δυνατότητα διορισμών που έχουμε. Άρα, αυτή η προϋπόθεση μπαίνει γι’ αυτόν το λόγο»
«Το όριο των μαθητών για τη δημιουργία τμήματος μπορούμε να το δούμε σε συνεργασία με τις επιστημονικές ενώσεις, αλλά σας δηλώνω ευθέως ότι από τη μία δεν θα επιτρέψω να υπάρχουν τμήματα των δύο και τριών μαθητών ή των πέντε μαθητών και από την άλλη -ευλόγως λέτε τι δεκαπέντε, τι δεκατέσσερα- πρέπει να δούμε κάποιο όριο, κάποιο κριτήριο που να μην μπορεί να είναι ακραίο προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση»
ΕΡΩΤΗΣΗ κ. ΚΑΡΥΔΗ
«Προτίθεται η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη δυνατότητα παράλληλης διδασκαλίας της Γαλλικής και Γερμανικής στις Ε και ΣΤ τάξεις των δημοτικών σχολείων σε τμήματα με ελάχιστο αριθμό τους 10-12 μαθητές;»
ΑΠΑΝΤΗΣΗ κα. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
«Τώρα, θα ήθελα να πω για την εγκύκλιο την οποία θα εκδώσει το Υπουργείο Παιδείας. Στο δημοτικό θα είναι η δυνατή η παράλληλη διδασκαλία της β ξένης γλώσσας τόσο στην πέμπτη όσο και στην έκτη τάξη εκ νέου, όπως είχα αναφέρει και στη συνάντηση με τους καθηγητές. Το όριο των μαθητών για τη δημιουργία τμήματος μπορούμε να το δούμε σε συνεργασία με τις επιστημονικές ενώσεις»