ΕΝ.ΕΚ.Ε.Μ: Για την κατάργηση ελεύθερης εισόδου σε Μουσεία

ΕΝΩΣΗ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ  ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
Παπαναστασίου 49  104 45 ΑΘΗΝΑ  Τηλ. Φαξ.: 210 8321783
e-mail: enoshkkm@otenet.gr http:// www.art-teachers.com

                                                            ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ                   

                                                                                                                                                              ΑΘΗΝΑ  3 / 8 / 2012   


Σχετικά με την απαράδεκτη απόφαση κατάργησης της ελεύθερης εισόδου καλλιτεχνών και εκπαιδευτικών σε Αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία


Με κοινή απόφαση (των υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού -Τουρισμού) που δημοσιεύτηκε τις παραμονές των εκλογών της 17ης Ιουνίου, καταργήθηκε το δικαίωμα ελεύθερης εισόδου των εικαστικών καλλιτεχνών (όπως και των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων) σε Αρχαιολογικούς χώρους, σε Μνημεία και σε Μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο. (ΦΕΚ 1954, τεύχος Β´, 15 Ιουνίου 2012).

Η απαράδεκτη απόφαση που προωθήθηκε με το λαθραίο αυτό τρόπο, έγινε γνωστή εκ των υστέρων. Η ειρωνεία είναι πως οι εικαστικοί καλλιτέχνες, με αίτημά τους προς τον Υπουργό πολιτισμού, πριν από τις εκλογές, ζητούσαν να μετατραπεί σε ελεύθερη είσοδο γενικά, χωρίς άλλο γραφειοκρατικό περιορισμό, το «Δελτίο ελευθέρας εισόδου τριετούς διάρκειας με δικαίωμα ανανέωσης» που ίσχυε (και για τους ίδιους) τα προηγούμενα χρόνια.
Αντί γι αυτό, με προεκλογική υπουργική απόφαση είδαν τον κλάδο να εξαιρείται, παράλογα και ανερμάτιστα, από τους δικαιούχους «Δελτίου ελευθέρας εισόδου» (!)

Αν και μέσα στον ορυμαγδό των νέων μέτρων εξαθλίωσης των εργαζομένων που έχουν μπει μπροστά, η υπουργική αυτή απόφαση μοιάζει πλέον με σταγόνα στον ωκεανό, δεν παύει να αποτελεί ιδιαίτερα αποκαλυπτικό δείγμα απαξίωσης του ρόλου των Εικαστικών Καλλιτεχνών, της Εκπαίδευσης και στην πραγματικότητα του συνόλου των εκπολιτιστικών λειτουργιών, που τις υποβαθμίζει τις καταφρονεί και τις καταβαραθρώνει η θλιβερή μνημονιακή πολιτική.

Ως εικαστικοί καλλιτέχνες και ως εκπαιδευτικοί, αποδοκιμάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη απόφαση και ζητάμε την άμεση κατάργησή της, από τους ιθύνοντες του νέου, συνενωμένου Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού

Για το Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ  ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Η  Γραμματέας                                                                       Η  Πρόεδρος
 Ν. Παληοκώστα                                                                         Ζ. Χατζή