Αναγνώριση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας στη Γερμανία

Και στο Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ θα μπορούν πλέον να σπουδάζουν οι κάτοχοι του ελληνικού Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (επιπέδου Γ1) χωρίς να υποχρεώνονται στις γλωσσικές εξετάσεις DSH 2. Σε επιστολή που έλαβε από το Κέντρο Γλωσσών του Πανεπιστημίου του Ντόρτμουντ και μας κοινοποίησε ο κ. Benning, Πρόεδρος του Γερμανικού Τμήματος Αθηνών, με θέμα «Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας – Γερμανικά (ΚΠΓ) – Αναγνώριση ως ισότιμο/αντίστοιχο [της γλωσσικής εξέτασης] του DSH 2 στο Πανεπιστήμιο Ντόρτμουντ» γίνεται λόγος για «ενημέρωση της Ακαδημαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικών Υποθέσεων σχετικά με αυτή την εξέλιξη».

Μετά τις περσινές αποφάσεις της συνόδου των Ιταλών Πρυτάνεων, πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Γερμανίας ανακοινώνουν το ένα μετά το άλλο την αναγνώριση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας ως ισότιμου εγγράφου πιστοποίησης γνώσης ξένων γλωσσών.

Το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας ξεκίνησε να χορηγείται το 2003 με απόφαση του ΥΠΕΠΘ, το οποίο διενεργεί εξετάσεις σε περισσότερα από 150 εξεταστικά κέντρα δύο φορές το χρόνο. Προσεχώς αναμένεται να διενεργηθούν εξετάσεις για πρώτη φορά στα επίπεδα Α1 και Α2 στα οποία μπορούν να συμμετέχουν και μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου με φροντίδα των εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας. Με χαμηλά εξέταστρα, δωρεάν έκδοση αντιγράφων και δίγλωσση όψη του εγγράφου το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας καθίσταται ιδιαίτερα πρακτική λύση για όσους θέλουν να πιστοποιήσουν τις γνώσεις τους στην Ελλάδα ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπεύθυνο για τη Γερμανική Γλώσσα είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Γερμανικό Τμήμα), Πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Benning, που προσέφερε τόσα πολλά στο θεσμό ως Πρόεδρος της Επιστημονικής Ομάδας.

Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες ορισμένων κύκλων, το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας αγκαλιάζει ολοένα και περισσότερους Έλληνες πολίτες και δικαιώνει όσους διεκδικούσαν τη θέσπισή του την προηγούμενη δεκαετία. Στο καταστατικό της Πανελλήνιας Ένωσης αναγράφεται η στήριξη του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας ως βασικός στόχος καθώς συμβαδίζει με τις αρχές της Πολυγλωσσίας και της Πολυπολιτισμικότητας, ενώ η δεξιότητα της γλωσσικής Διαμεσολάβησης κατέχει εξέχουσα θέση.

Περισσότερα: ΚΠΓ