70 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί – έκθεση τεκμηρίων & φωτογραφιών

Μνήμες Κατοχής-απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και ο εικαστικός σχολιασμός τους
 

Η «Εταιρεία Διάσωσης  Ιστορικών Αρχείων  (ΕΔΙΑ) 1940-1974 Κ.-Δ. Μακεδονίας»  και  ο «Όμιλος φίλων αρχείου Μάνου Μαλαμίδη» τιμώντας  και γιορτάζοντας τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί (30-10-1944), πραγματοποιούν έκθεση τεκμηρίων-φωτογραφιών με θέμα: «Μνήμες Κατοχής-απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης», που θα συνοδεύεται από τον εικαστικό σχολιασμό – έργα φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, στον εκθεσιακό χώρο του επί της οδού Αγγελάκη 13 Κέντρου Αρχιτεκτονικής, από τις 27/10 έως τις 2/11/2014.

Τα τεκμήρια είναι έγγραφα σχετικά με: τους δοσίλογους, τους πλουτήσαντες επί Κατοχής, τις κατοχικές αγοραπωλησίες, τη δράση συνεργατών των Γερμανών, με τους κατοχικούς δημάρχους, τα Τάγματα Ασφαλείας, τις διώξεις των Εβραίων, τις κατασχέσεις ακινήτων, τα συσσίτια, τα δελτία τροφίμων, τους φόρους, τις εκτελέσεις, τα στρατόπεδα εγκλεισμού, τα σωματεία, τις ζημίες από τον πόλεμο, τα ξενοδοχεία, τις ταβέρνες, τους βομβαρδισμούς, την Εκπαίδευση, τις μετακινήσεις,  τις απελάσεις κατοίκων από τις ζώνες Κατοχής και με άλλα θέματα από τη σκληρή καθημερινότητα της Κατοχής. Τα τεκμήρια αυτά διασώθηκαν παρά τα χρόνια που πέρασαν και τη λήθη ή την επιλεκτική μνήμη που τα σκέπασε.

Οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να φυλλομετρούν 20 τόμους με τα σχετικά ντοκουμέντα-έγγραφα,  καθώς και πλήθος βιβλίων που αναφέρονται στην περίοδο της Κατοχής.  

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου, στις 7μ.μ.

Ώρες επισκέψεων: καθημερινά 10π.μ. -2.30 μ.μ. και 6 μ.μ.- 10μ.μ.

Θεσσαλονίκη 25/10/2014

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος                                                                 Μάνος Μαλαμίδης
                 πρόεδρος                                                                                         πρόεδρος
Ε.Δ.Ι.Α. 1940-1974 Κ.-Δ. Μακεδονίας                                Ομίλου φίλων αρχείου Μάνου Μαλαμίδη
             (6974016884)                                                                                   (6975622947)