ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ,
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
—–
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
—–
Ταχ. Δ/νση: Α. Παπανδρέου 37
Τ.Κ. – Πόλη: 15180 – Μαρούσι
Ιστοσελίδα: www.minedu.gov.gr
E-mail: press@minedu.gov.gr
Μαρούσι,19/3/2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μετά την ολοκλήρωση της Διαβούλευσης, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, των Παραγωγικών Φορέων και Κοινωνικών Εταίρων και των Πολιτικών Κομμάτων, καθώς και της συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνει το νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη της χώρας.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, προωθούνται προς έκδοση τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα. Οι υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων του 2013 θα κληθούν να επιλέξουν Τμήματα με βάση το νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη, που ανακοινώνουμε σήμερα.
Ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δήλωσε σχετικά:
«Με στόχο την αναβάθμιση της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κάνουμε σήμερα ένα αποφασιστικό βήμα διόρθωσης των παθογενειών, που όλοι συνομολογούμε. Ο νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης λογοδοτεί σε επιστημονικά και αναπτυξιακά κριτήρια, απαντά στις προσδοκίες της Νέας Γενιάς για πτυχία με αντίκρισμα και έχει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα, σε μια περίοδο βαθειάς οικονομικής κρίσης. Η τελική πρόταση ελαχιστοποιεί το κόστος για την ελληνική οικογένεια, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις πρωτόγνωρες συνθήκες, που βιώνει η ελληνική κοινωνία.
Ο νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης είναι αποτέλεσμα της μέγιστης εφικτής σύνθεσης και συναίνεσης όλων των συμμετασχόντων στη διαβούλευση, καθώς ενσωματώνει όλες τις δημιουργικές και τεκμηριωμένες προτάσεις, οι οποίες κατατέθηκαν από τα Ιδρύματα, τα Κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση, αλλά και τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής».
Επισυνάπτονται τα Τμήματα του νέου Ακαδημαϊκού Χάρτη της Χώρας κατανεμημένα ανά επιστημονικό πεδίο, καθώς και τα Τμήματα που τίθενται σε μεταβατικότητα. Ο νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης διαθέτει πλέον 405 Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ συνολικά, έναντι 534 Τμημάτων πριν την εφαρμογή του Σχεδίου «Αθηνά», δηλαδή ο αριθμός αυτών που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν είναι 129. Σε μεταβατικότητα, δηλαδή σε λειτουργία έως την αποφοίτηση των εισαχθέντων 2012-2013, τίθενται 26 Τμήματα.
Για να δείτε το νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη της χώρας πατήστε εδώ
—————————————————————————–
13.03.2013 Με αισθήματα ιδιαίτερης ικανοποίησης έγινε δεκτή από ολόκληρη την κοινότητα των ανθρωπιστικών επιστημών η πληροφορία της εξαίρεσης των Φιλοσοφικών Σχολών του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ από το σχέδιο «Αθηνά».
Ο ενωτικός, μαζικός και ανυποχώρητος αγώνας έφερε αποτέλεσμα!
ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΒΗΜΑ
«Δεν συγχωνεύονται τελικά οι ξένες φιλολογίες στο πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης. Μετά τις οξείες αντιδράσεις καθηγητών και φοιτητών και στα δυο Ιδρύματα αλλά και τα θέματα επαγγελματικών δικαιωμάτων που έθεσαν οι εκπρόσωποι τους, ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος αποφάσισε ότι δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή του σχετικού αρχικού σχεδιασμού της «Αθηνάς». Κι αυτό γιατί εφόσον όπως διαπιστώθηκε δεν το ήθελε συνολικά η ακαδημαϊκή κοινότητα, το μέτρο αυτό δεν θα οδηγούσε στην καλύτερη λειτουργία των σχετικών τμημάτων.
Το αρχικό Σχέδιο «Αθηνά» ποέβλεπε συγχώνευση των Τμημάτων Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε ένα νέο, Τμήμα «Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας» με πέντε κατευθύνσεις: 1. Αγγλικής Γλώσσας, 2. Γαλλικής Γλώσσας, 3. Γερμανικής Γλώσσας, 4. Ιταλικής Γλώσσας, 5. Ισπανικής Γλώσσας.
Και η Ψυχολογία αναβαθμίζεται
Το σχέδιο «Αθηνά» όμως προέβλεπε και απορρόφηση του Προγράμματος Ψυχολογίας που έδινε όμως αυτόνομο πτυχίο και είχε χωριστούς εισακτέους από το Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας στο οποίο και ανήκε. Όπως αποφασίστηκε από το υπουργείο Παιδείας, το Πρόγραμμα Ψυχολογίας τελικά δεν απορροφάται, αλλά αναβαθμίζεται και γίνεται ξεχωριστό Τμήμα Ψυχολογίας το οποίο όπως είναι γνωστό ήδη είχε υψηλή βάση και μεγάλο ποσοστό αποφοιτούντων».
—————————————————————————
12.03.2013 Ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., σε συνεργασία με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της Σχολής, καλεί τα μέλη του:
– σε εκδήλωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 13/3, στη μία το μεσημέρι, στα Προπύλαια και στη συνέχεια στις 18.00 έξω από τη Βουλή.
– σε συμμετοχή στην πανελλαδική πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη 14/3, στις 12.00 το μεσημέρι, στα Προπύλαια και στη συνέχεια στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας.
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕΚΑΓΕΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ»
(από την επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, 28-02-2013)
“Για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
1. Τη διατήρηση της αυτοτελούς λειτουργίας των τμημάτων Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών. Η προτεινόμενη συγχώνευση των τμημάτων Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών σε ένα ενιαίο υβριδικό τμήμα δεν οδηγεί σε ουσιαστικές θεσμικές αλλαγές, δεν επιφέρει ορατά οφέλη οικονομικής ή άλλης φύσεως, δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, καθώς αποκόπτει τη χώρα από τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα και μειώνει τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων, οι οποίοι δε θα κατέχουν γνώσεις και δεξιότητες σε ένα ευρύτερο διακριτό κλάδο της επιστήμης, αλλά μόνο ανεπαρκή γλωσσική κατάρτιση. Θεωρούμε απόλυτα δικαιολογημένο και στηρίζουμε τον αγώνα της πανεπιστημιακής κοινότητας ενάντια στην προτεινόμενη συγχώνευση“.
ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΕΚΕΙ!
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Π.Ε.