Μεσοπρόθεσμο: Μείωση αναπληρωτών μέσω αύξησης ωρών διδασκαλίας (19.02.2013)

19.02.2013  Ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016.
Στο νόμο προβλέπεται:
«Μείωση αναπληρωτών μέσω αύξησης ωρών διδασκαλίας: θα εξοικονομηθούν από την αύξηση του ωραρίου το 2013 41,2 εκατ. ευρώ και το 2014 61,8 εκατ. ευρώ».

Το πόσο θα αυξηθεί το ωράριο των εκπαιδευτικών δεν αναφέρεται συγκεκριμένα. Οι δαπάνες που θα εξοικονομηθούν αναφέρονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό και όχι στις άλλες πηγές, από τις οποίες χρηματοδοτούνται οι προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων (π.χ. ΕΣΠΑ).

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ (ΔΟΕ)


Αθήνα 19/2/2013
Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
Κοιν.
Μ.Μ.Ε.

Με αφορμή δημοσιεύματα του τύπου για επικείμενη αύξηση του ωραρίου εκπαιδευτικών Π.Ε.
 
Η επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου που ψήφισε η Βουλή ανάμεσα στα άλλα προβλέπει μείωση των προσλήψεων αναπληρωτών με παράλληλη αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών από τη νέα σχολική χρονιά.

Υπενθυμίζουμε ότι τόσο το διδακτικό (21-25 ώρες την εβδομάδα) όσο και το εργασιακό (30 ώρες την εβδομάδα) ωράριο των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι στα πλαίσια του μέσου όρου του ωραρίου των εκπαιδευτικών της Ευρώπης των χώρων του ΟΟΣΑ. Το ωράριο κατακτήθηκε με τους αγώνες του κλάδου το 1997 και νομοθετήθηκε με το Ν.2517/97.

Ο Έλληνας εκπαιδευτικός, για άλλη μια φορά, στοχοποιείται – σκόπιμα – ως ο μοναδικός υπεύθυνος των δεινών στην Εκπαίδευση.

Καλείται να εργαστεί με μισθούς εξαθλίωσης, με υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, δίχως ή με «δανεικά» βιβλία, με τη «δαμόκλειο σπάθη» της αξιολόγησης – χειραγώγησης – απόλυσης πάνω από το κεφάλι του, οδηγείται σε συσσίτια, και τώρα «απειλείται» με αύξηση των ωρών διδασκαλίας και αντιμετωπίζει το ορατό φάσμα της ανεργίας των αναπληρωτών.

Η όποια σκέψη του Υπουργού Παιδείας και της Κυβέρνησης για αύξηση των ωρών διδασκαλίας θα πρέπει να εγκαταλειφτεί άμεσα. Σε αντίθετη περίπτωση η Κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με όλο τον οργανωμένο κλάδο.

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ

ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ