Μέγα πλήθος στα Προπύλαια στην εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του σχεδίου Αθηνά – Αύριο 06.03, ημέρα κατάθεσης στη Βουλή, νέο συλλαλητήριο στα Προπύλαια – Κλειστή η Φιλοσοφική Σχολή μέχρι την Παρασκευή (05.03.2013)

Αύριο Τετάρτη 06.03 το μεσημέρι, φοιτητές και σπουδαστές προγραμματίζουν συλλαλητήριο στα Προπύλαια, καθώς στη Βουλή παρουσιάζεται το σχέδιο «Αθηνά» από τον υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο.

05.03.2013
Ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. πραγματοποίησε σήμερα με εξαιρετική επιτυχία στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών εκδήλωση διαμαρτυρίας για το σχέδιο «Αθηνά». Ένα πολύ μεγάλο πλήθος αποτελούμενο από φοιτητές και φοιτήτριες της Σχολής, μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Τ.Ε.Π., Ε.Ε.ΔΙ.Π. και διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσε αποφασισμένο να αγωνιστεί για να αποσυρθεί η αντιακαδημαϊκή, αντιεπιστημονική, παράλογη και αστήρικτη πρόταση του σχεδίου «Αθηνά», που προβλέπει τη συγχώνευση των «ξενόγλωσσων» Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.

Όλες οι συνιστώσες της πανεπιστημιακής κοινότητας αξίωσαν τη διατήρηση της αυτοτέλειας και αυτονομίας των Τμημάτων της Σχολής και της ακεραιότητας της δομής της, με βάση τα ακράδαντα επιστημονικά και ακαδημαϊκά επιχειρήματα που έχουν καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Απέρριψαν και την αρχική και την πιο πρόσφατη πρόταση του Υπουργείου για συγχώνευση των πέντε Τμημάτων σε ένα Τμήμα είτε εντός της Φιλοσοφικής Σχολής είτε εντός μιας ξεχωριστής Σχολής Ξένων Γλωσσών. Επίσης, διαμαρτυρήθηκαν έντονα και για την αιφνιδιαστική πρόταση για κατάργηση του Προγράμματος Ψυχολογίας που λειτουργεί με ιδιαίτερη επιτυχία εδώ και χρόνια στη Φιλοσοφική Σχολή.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., η Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής, η Πρόεδρος του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής και Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας, οι Πρόεδροι των Τμημάτων Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών, εκπρόσωποι φοιτητών, ενώ αναγνώστηκαν και τα σχόλια που κατέθεσαν εξέχοντες επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι υπέγραψαν ενάντια στην προτεινόμενη συγχώνευση των «ξενόγλωσσων» Τμημάτων της Σχολής (http://www.change.org/petitions/professor-konstantinos-arvanitopoulos-greek-minister-of-education-save-the-departments-of-english-french-german-italian-and-spanish). Οι υπογραφές έχουν ήδη ξεπεράσει τις 13.000.

Επίσης, διανεμήθηκε πλούσιο ενημερωτικό υλικό με τις θέσεις και τα επιχειρήματα του Συλλόγου και των Τμημάτων. Εντύπωση προκάλεσαν οι αφίσες με τις οποίες οι φοιτητές δήλωναν την αντίθεσή τους στο σχέδιο «Αθηνά» σε όλες τις γλώσσες.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από ζωντανή μουσική και τραγούδι από χώρες, των οποίων τα γράμματα και ο πολιτισμός θεραπεύονται στη Φιλοσοφική Σχολή. Ακορντεόν έπαιξε η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, κυρία Αναστασία Γεωργάκη, και τραγούδησε η υποψήφια διδάκτωρ του ίδιου Τμήματος, κυρία Ειρήνη Δασκαλάκη.

——————————————————————————

03.03.2013 Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Π.Ε. καλεί όλη την εκπαιδευτική κοινότητα σε μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που οργανώνει ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κατά της πρότασης του σχεδίου «Αθηνά» για τη Φιλοσοφική Σχολή την Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013, στις 12.00 το μεσημέρι, στα Προπύλαια.

Σε κοινή επιστολή της ΠΕΚΑΓΕΠΕ και των επιστημονικών ενώσεων των εκπαιδευτικών της Γαλλικής Φιλολογίας προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο (πατήστε εδώ) ζητείται η απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά» για τα Τμήματα Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ. Συγκεκριμένα αναφέρεται:
«Ζητούμε τη διατήρηση της αυτοτελούς λειτουργίας των τμημάτων Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών. Η προτεινόμενη συγχώνευση των τμημάτων Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών σε ένα ενιαίο υβριδικό τμήμα δεν οδηγεί σε ουσιαστικές θεσμικές αλλαγές, δεν επιφέρει ορατά οφέλη οικονομικής ή άλλης φύσεως, δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, καθώς αποκόπτει τη χώρα από τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα και μειώνει τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων, οι οποίοι δε θα κατέχουν γνώσεις και δεξιότητες σε ένα ευρύτερο διακριτό κλάδο της επιστήμης, αλλά μόνο ανεπαρκή γλωσσική κατάρτιση. Θεωρούμε απόλυτα δικαιολογημένο και στηρίζουμε τον αγώνα της πανεπιστημιακής κοινότητας ενάντια στην προτεινόμενη συγχώνευση».