Τον Νοέμβριο του 2012 μία ομάδα Κοσμητόρων από Πανεπιστήμια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και του Εύξεινου Πόντου συναντήθηκε στην Αθήνα και ίδρυσε το “Athens Humanities Network” (Δίκτυο Ανθρωπιστικών Σπουδών των Αθηνών) με σκοπό τη στήριξη των Ανθρωπιστικών Σπουδών στην περιοχή. Τα μέλη επέλεξαν την Αθήνα ως έδρα του Δικτύου χάρη στον ισχυρό συμβολισμό της πόλης ως κοιτίδας του Ανθρωπισμού, προσβλέποντας στην αυτονόητη στήριξη της Ελλάδας. Ποτέ δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι σε λιγότερο από τρεις μήνες θα αναγκαζόμασταν εμείς, η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, να ζητήσουμε τη στήριξη των Ρώσων, Γεωργιανών, Τούρκων, Βουλγάρων, Σέρβων και Κροατών εταίρων μας στο Δίκτυο για να υπερασπιστούμε τις Ανθρωπιστικές Σπουδές στο ίδιο τους το λίκνο.
Το Σχέδιο “Αθηνά” χτυπάει την καρδιά των Ανθρωπιστικών Σπουδών όχι μόνο συγχωνεύοντας πέντε Τμήματα που θεραπεύουν σαφώς διακριτούς φιλολογικούς κλάδους, όπως προέβλεπε αρχικά, αλλά (αφού κατατέθηκαν οι επιστημονικά θεμελιωμένες αρνητικές αντιδράσεις της Κοσμητείας της Σχολής, της Συγκλήτου και του Συμβουλίου του Ιδρύματος) προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα και διαλύοντας τη Φιλοσοφική Σχολή: αποσπά τις πέντε αυτές Φιλολογίες (Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ισπανική και Ιταλική) και τις συγχωνεύει σε ένα Τμήμα, το οποίο ανάγει σε μονοτμηματική Σχολή!
Είναι εξαιρετικά θλιβερό το αρχαιότερο Πανεπιστήμιο της χώρας, με έδρα την πόλη της Αθηνάς και με έμβλημα την Αθηνά, να βλέπει να πλήττεται από το σχέδιο “Αθηνά” η Φιλοσοφική του Σχολή, το πιο εμβληματικό κέντρο Ανθρωπιστικών Σπουδών του κόσμου.