Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Goethe-Institut Thessaloniki πραγματοποιήθηκε στις 15.10. η Εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης με θέμα την Εισαγωγή της Γερμανικής γλώσσας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το χαιρετισμό της κ. Vavatsanidis, εκ μέρους του Goethe-Institut Thessaloniki, η οποία με τη μεγάλη εμπειρία της στη διδασκαλία της Γερμανικής στην παιδική ηλικία επεσήμανε τους παράγοντες που συμβάλλουν στην επιτυχία των διδακτικών στόχων του μαθήματος DaF in der Primarstufe.
Η κ. Περιστεργιανού, παρουσίασε ενδιαφέροντα σημεία της πρόσφατης έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα με την οποία η Γερμανική είναι η ανερχόμενη γλώσσα εκμάθησης στις χώρες της διευρυμένης Ε.Ε., ενώ κατατάσσεται δεύτερη ομιλούμενη γλώσσα με 30% (18% ως μητρική και 12% ως ξένη γλώσσα). Ακολουθούν η Γαλλική με 23%, η Ιταλική με 15% και η Ισπανική με 14%.
Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ένωσης, η κ. Περιστεργιανού παρουσίασε, κατά αποκλειστικότητα, το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα του μαθήματος της δεύτερης ξένης γλώσσας στο Δημοτικό σχολείο εντοπίζοντας τις διαφορές του από το αντίστοιχο του Γυμνασίου. Η παιγνιώδης διδασκαλία, η ολιστική εκμάθηση της γλώσσας και ο διαθεματικός προσανατολισμός του μαθήματος είναι τα βασικά σημεία που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι καθηγητές Γερμανικής.
Ο κ. Καρανικόλας ανέλυσε την σημερινή κατάσταση στο χώρο της ελληνικής εκπαίδευσης και τόνισε πως «μέσα σε 6 χρόνια ο αριθμός των μαθητών που διδάσκεται Γερμανικά διπλασιάστηκε παρά τη μεγάλη έλλειψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού». Παρουσιάστηκε επίσης η έρευνα 1 (Απρίλιος 2005) της Πανελλήνιας Ένωσης για τις διδασκόμενες γλώσσες στο Γυμνάσιο τη χρονιά 2004-05, όπου αναδείχθηκε η ανομοιομορφία της κατανομής στον πανελλαδικό χάρτη. Καταδείχθηκε επίσης το μέγεθος της μεταβολής μέσα σε 1 μήνα σύμφωνα με την έρευνα 2 (Μάιος 2005) για τις γλώσσες προτίμησης των μαθητών του Δημοτικού σχολείου. Στα πλαίσια της επιλογής του Πιλοτικού προγράμματος οι μαθητές κλήθηκαν να επιλέξουν τη δεύτερη ξένη γλώσσα που επιθυμούν να διδαχτούν. Σε αρκετές περιοχές (π.χ. Καρδίτσα, Μεσσηνία, Μαγνησία, Β’ Αθήνας, Ηλεία, κ.α.) η Γερμανική προτιμάται πολύ περισσότερο απ’ ό,τι διδάσκεται στα αντίστοιχα Γυμνάσια.
Επίσης, ο κ. κ. Καρανικόλας κάλεσε τους συναδέλφους να συμβάλλουν τα μέγιστα στην επιτυχή εκκίνηση και τελική έκβαση του Πιλοτικού Προγράμματος σε συνεργασία με τους αναγνωρισμένους συλλογικούς φορείς των καθηγητών Γαλλικής γλώσσας.
Στη συνέχεια, ο κ. Παπαστεργιόπουλος, σχολικός σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Θεσσαλονίκης, τοποθετήθηκε πάνω στο θέμα της παιδαγωγικής καθοδήγησης των καθηγητών Γερμανικής που θα κληθούν να διδάξουν στα Δημοτικά σχολεία.
Ο κ. Τεκίδης, Πρόεδρος του 7ου Διδασκαλικού Συλλόγου Δυτ. Θεσσαλονίκης, επεσήμανε πως τα συνδικαλιστικά όργανα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι υποχρεωμένα να καλύψουν εργασιακά τους καθηγητές Γερμανικής που θα προσληφθούν αρχικά ως ωρομίσθιοι. Τόνισε επίσης πως θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός στην πίεση προς το ΥΠΕΠΘ για αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες.
Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση της κ. Μπάρου, εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Δυσλεξία και Μαθησιακά Προβλήματα Θεσσαλονίκης και Β. Ελλάδας, η οποία τόνισε τις ιδιαίτερες ανάγκες αυτής της μαθητικής ομάδας και ευχήθηκε καλή επιτυχία στους σκοπούς της Πανελλήνιας Ένωσης.
Ο κ. Σλίμπας, εκ μέρους της Πανελλήνιας Ένωσης ανέλυσε τις ανάγκες που θα προκύψουν στην Εκπαίδευση με τη σταδιακή επέκταση του Πιλοτικού Προγράμματος σε περισσότερα Δημοτικά σχολεία και απάντησε σε ερωτήσεις εργασιακής φύσης.
Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν η κ. Βρέττα και η κ. Καραγιαννίδου από το Γερμανικό Τμήμα ΑΠΘ, η κ. Ξανθού εκ μέρους του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών, η κ. Σοφία Χρηστίδη, Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Εκπαιδευτικοί δημοτικών σχολείων και καθηγητές Γερμανικής γλώσσας από τη δημόσια και ιδιωτική Εκπαίδευση.
Χαιρετισμούς απέστειλαν ο κ. Καρατσιομπάνης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης, Προϊστάμενοι Γραφείων Π.Ε., Τοπικές Επιτροπές καθηγητών Γερμανικής από τη Βόρεια Ελλάδα και άλλες επιστημονικές ενώσεις.
Οι καθηγητές Γερμανικής γλώσσας αναμένουν πλέον την υπουργική απόφαση για τις προσλήψεις στα 210 Δημοτικά σχολεία του Πιλοτικού Προγράμματος και ενδεχόμενες αλλαγές/τροποποιήσεις στο Αναλυτικό Πρόγραμμα διδασκαλίας.
Ζητούμε συγγνώμη από όσους συναδέλφους δε μπόρεσαν να βρουν θέση και να παρακολουθήσουν άνετα την ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση. Στο εξής θα αναζητούνται χώροι μεγαλύτερης χωρητικότητας για ανάλογες εκδηλώσεις. Ευχαριστούμε θερμά το Goethe-Institut Thessaloniki για την παραχώρηση της αίθουσας και τη στήριξη των δραστηριοτήτων μας.
Η Δ.Ε. του Παραρτήματος Βόρειας Ελλάδας
της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας
Καρανικόλας Μιχάλης
Σλίμπας Πάκης
Περιστεργιανού Αναστασία
Χατζηαποστολίδου Άρτεμις
Χουτουρίδου Claudia