Επίκαιρη ερώτηση Δ. Καρύδη: Τι απάντησε στη Βουλή η Υφυπουργός Παιδείας – ΒΙΝΤΕΟ και ΚΕΙΜΕΝΟ – Συνελεύσεις Πανελλήνιας Ένωσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (09.12.2011)

09. 12.2011 Συζητήθηκε σήμερα το πρωί στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή κ. Δημήτρη Καρύδη για τη διδασκαλία της β ξένης γλώσσας  στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.
Η Υφυπουργός Παιδείας κα. Εύη Χριστοφιλοπούλου στην απάντησή της μεταξύ των άλλων δήλωσε πως το Υπουργείο Παιδείας θα εκδώσει εγκύκλιο με την οποία θα είναι δυνατή η παράλληλη διδασκαλία της β ξένης γλώσσας τόσο στην πέμπτη όσο και στην έκτη τάξη του Δημοτικού, στο Γυμνάσιο προϋπόθεση για τη δημιουργία τμήματος θα είναι η ύπαρξη μόνιμου εκπαιδευτικού με οργανική θέση ή με διάθεση και στο Λύκειο θα δοθεί η δυνατότητα επιλογής της ξένης γλώσσας μεταξύ αυτών που διδάχθηκαν στο γυμνάσιο τα παιδιά.
Στις ανοικτές συνελεύσεις για τον καθορισμό του Προγράμματος Δράσης της Πανελλήνιας Ένωσης για την προσεχή διετία που οργανώνονται την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη καλούνται όλα τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης, ώστε όλοι μαζί να καθορίσουμε την παραπέρα στάση μας μετά τις σημαντικές σημερινές εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας στη Βουλή.

ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ

Για να δείτε ολόκληρη τη συζήτηση στη Βουλή πατήστε εδώ

Για να διαβάσετε τα επίσημα πρακτικά της Βουλής (12 σελίδες) πατήστε εδώ

Για να δείτε ρεπορτάζ από το tvxs πατήστε εδώ

—————————————————————————————————————
2.12.2011 Από το Γραφείο τύπου του Βουλευτή Α Πειραιά και Νήσων του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Καρύδη, λάβαμε και αναδημοσιεύουμε επίκαιρη ερώτηση προς την Υφυπουργό Παιδείας κα. Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την απάντηση της κα. Χριστοφιλοπούλου στη Βουλή. Στις ημερίδες επιμόρφωσης την Κυριακή 11-12-2011 στην Αθήνα (Hotel Titania) και στη Θεσσαλονίκη (Hotel Capsis) θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση.


ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ

—————————————————————————————————————-


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Δημήτρης Καρύδης
Βουλευτής Α Πειραιά και Νήσων – ΠΑΣΟΚ


Πειραιάς, 2-12-2011


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ


ΠΡΟΣ: Υφυπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου

ΘΕΜΑ: Διδασκαλία της β´ Ξένης Γλώσσας στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια


Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων προχώρησε το καλοκαίρι του 2011 σε έκδοση μιας σειράς Υπουργικών Αποφάσεων για τον εξορθολογισμό της διδασκαλίας της β´ ξένης γλώσσας στην Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση (ΥΑ με Αριθ. Πρωτ. 86160/Γ2/28-07-2011), (ΥΑ με Αριθ. Πρωτ. 71103/Γ2/24-06-2011), (ΥΑ με Αριθ. Πρωτ. 66447/Γ1/10-06-2011), (ΥΑ με Αριθ. Πρωτ. 61284/Γ1/27-05-2011).

Αξιολογώντας την εφαρμογή τους οι επιστημονικές ενώσεις των εκπαιδευτικών Γαλλικής και Γερμανικής Φιλολογίας καθώς και μια σειρά φορείς σε όλη τη χώρα (ΠΥΣΠΕ Γ´ Αθήνας, Δημοτικά Συμβούλια, Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων) σημειώνουν μια σειρά δυσλειτουργίες. Η Υπουργική Απόφαση χαρακτηρισμού των δημοτικών σχολείων ως «γαλλόφωνα» ή «γερμανόφωνα», έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα τα οποία συζητήθηκαν αναλυτικά με την Υφυπουργό, κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου στις 24-10-2011, σε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.


Συγκεκριμένα :

Το 40% των μαθητών και των μαθητριών της Ε´ Δημοτικού αναγκάζεται να διδάσκεται άλλη γλώσσα από αυτήν που επέλεξε, σε πολλές περιοχές της χώρας.
– Υπάρχουν Δήμοι στους οποίους δεν δίνεται καμία δυνατότητα, ούτε με τη μεταγραφή του μαθητή σε άλλο σχολείο, να διδαχθεί τη γλώσσα της επιλογής του, αφού σε όλα τα δημοτικά σχολεία προσφέρεται μόνο η μια γλώσσα (π.χ. στο Δήμο Πειραιά μόνο η γαλλική γλώσσα).
– Ο ελάχιστος αριθμός για το σχηματισμό τμημάτων Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας ορίστηκε τόσο για τα Δημοτικά, όσο για τα Γυμνάσια στους 15 μαθητές. Ο αριθμός αυτός είναι ιδιαίτερα υψηλός και οδηγεί στο φαινόμενο των «αδίδακτων» μαθητών, δηλ. αλλαγή της γλώσσας διδασκαλίας από τάξη σε τάξη.
– Το εκπαιδευτικό προσωπικό των κλάδων Γαλλικής (ΠΕ05) και Γερμανικής (ΠΕ07) Γλώσσας, δεν αξιοποιείται ορθολογικά στη διδασκαλία των δύο αυτών γλωσσών και πλεονάζει σε όλη τη χώρα.
– Στην Α/θμια Εκπαίδευση δεν έχουν συσταθεί ακόμη οργανικές θέσεις Γερμανικής και Γαλλικής Γλώσσας.
– Σε εκατοντάδες Γυμνάσια σε όλη τη χώρα, λόγω λανθασμένης ερμηνείας της έννοιας της ύπαρξης οργανικής θέσης εκπαιδευτικού διδάσκεται μόνο μία β´ ξένη γλώσσα.
– Στην Α´ Λυκείου καταργήθηκε εντελώς αναιτιολόγητα η διδασκαλία των ξένων γλωσσών πέραν της Αγγλικής.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η κ. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ


1) Προτίθεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει την επαναφορά της διδασκαλίας της β´ ξένης γλώσσας στην Α´ Λυκείου;


2) Προτίθεται η κυβέρνηση να μειώσει τον ελάχιστο αριθμό των μαθητών για το σχηματισμό τμήματος β´ ξένης γλώσσας στα Γυμνάσια από 15 σε 12 μαθητές; Προτίθεται να θεσπίσει τη δυνατότητα παράλληλης διδασκαλίας της Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας σε όλες τις τάξεις του Γυμνάσιου, εφόσον υπάρχουν μόνιμοι διαθέσιμοι καθηγητές της αντίστοιχης ειδικότητας στην οικεία Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ανεξάρτητα από την ύπαρξη οργανικής θέσης σε κάθε συγκεκριμένο σχολείο;


3) Προτίθεται η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη δυνατότητα παράλληλης διδασκαλίας της Γαλλικής και Γερμανικής στις Ε’ και ΣΤ´ τάξεις των δημοτικών σχολείων σε τμήματα με ελάχιστο αριθμό τους 10-12 μαθητές; Προτίθεται να προχωρήσει στη σύσταση οργανικών θέσεων ΠΕ05 και ΠΕ07 στην Α/θμια Εκπαίδευση, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια της εκμάθησης της γλώσσας με τελικό στόχο την πιστοποίησή της μέσω του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας στα πλαίσια του δημόσιου σχολείου, ώστε να αμβλύνονται οι κοινωνικές ανισότητες στην πρόσβαση στη γνώση;


Ο Ερωτών Βουλευτής


ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΥΔΗ

a7e2e75e7fa681dcfa6bb6bfc7fc5cffKarydis_epikairi_erotisi_xenes_glosses_111202.doc