ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ: Διεκδικούμε δικαίωμα εισόδου στα μουσεία και για τους καθηγητές των φροντιστηρίων

ΘΕΜΑ: Δικαίωμα ελεύθερης εισόδου εκπαιδευτικών σε μεμονωμένα Μνημεία, οργανωμένους Αρχαιολογικούς Χώρους, Ιστορικούς Τόπους και Μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο
Σχετ.: ΦΕΚ 655 / 21 Μαρτίου 2013

Σύμφωνα με την πρόσφατα ψηφισθείσα τροποποίηση της υπ.αριθ. ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΔΜΕΕΠ/Γ2/Φ56−Φ32/74198/1015/29−12−2003 κοινής υπουργικής απόφασης όπως αναφέρεται στο ανωτέρω σχετικό, το δικαίωμα ελεύθερης εισόδου εκπαιδευτικών σε μεμονωμένα Μνημεία, οργανωμένους Αρχαιολογικούς Χώρους, Ιστορικούς Τόπους και Μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο περιορίζεται στους εκπαιδευτικούς λειτουργούς της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (εν ενεργεία ημεδαπούς και αλλοδαπούς).

Ως εκπαιδευτικοί που δεν τυγχάνει να υπηρετούμε στις προαναφερθείσες βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης, αναγκαζόμαστε να εκφράσουμε την αντίθεση και αγανάκτησή μας για την άδικη εξαίρεση τόσο των συναδέλφων μας καθηγητών στα κέντρα ξένων γλωσσών όσο και στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης.

Η εν λόγω τροποποίηση θεωρεί δεδομένο ότι εκπαιδευτικές επισκέψεις πραγματοποιούνται μόνο στο πλαίσιο της δημόσιας εκπαίδευσης. Θα θέλαμε, όμως, να σας υπενθυμίσουμε ότι η ιδιωτική ξενόγλωσση και ελληνική εκπαίδευση αποτελεί σημαντικό μέρος της ελληνικής παιδείας. Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί φορείς διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων και επισκέψεις σε χώρους ιστορίας και πολιτισμού. Για ποιο λόγο θα πρέπει να στερούνται το δικαίωμα αυτό; Δεν θεωρούνται και αυτοί εκπαιδευτικοί; Ανάμεσα στα καθήκοντά τους δεν είναι και η σφαιρική ενημέρωση, διαπαιδαγώγηση και καλλιέργεια των αυριανών Ελλήνων πολιτών;

Η συμπερίληψή μας, λοιπόν, στην εν λόγω τροποποίηση δεν αποτελεί ευνοϊκή μεταχείριση ενός επαγγελματικού κλάδου  αλλά  στοιχειώδη υποχρέωση της πολιτείας για την ενίσχυση και βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου σε κάθε τομέα. Δεν πρέπει επίσης να λησμονούμε ότι ο αποκλεισμός αυτός αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν ήδη θιγεί βαρύτατα από τις μνημονιακές πολιτικές και τα  εισοδήματα των οποίων έχουν συρρικνωθεί δραματικά.

Αξίζει επιπλέον να τεθεί το ερώτημα αν θα περιορίζονταν σημαντικά ο κρατικός προϋπολογισμός και τα έσοδα των πολιτισμικών μας χώρων από τις επισκέψεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και των μαθητών τους, για τους οποίους, μέσα στη δύσκολη αυτή χρονική συγκυρία, η επίσκεψη σε πολιτισμικούς χώρους για ενημέρωση και αισθητική απόλαυση είναι απαγορευτική.

Καλούμε τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού να προχωρήσει άμεσα στην αναθεώρηση της ανωτέρω τροποποίησης και στην επέκταση του πεδίου εφαρμογής της, έτσι ώστε να αποδείξει ότι στη χώρα μας ο πολιτισμός και η παιδεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και ανεξάρτητα από τυχόν μνημονιακές πολιτικές αποκλεισμού εργασιακών κλάδων και συρρίκνωσης του κράτους.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Καθηγητών Ξένων Γλωσσών
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ – ΒΥΡΩΝΑΣ
enotiki.vyronas@gmail.com     http://enotikiprotovouliavyronas.blogspot.com