ΦΩΤΟ: Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου (25.05.2011) στην κατάμεστη αίθουσα τελετών στο Παλαιό Κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ
Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια και χαρά ανακοινώνουμε ότι το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την ίδρυσή του διοργανώνει μεγάλο επιστημονικό συνέδριο στο διάστημα 25 έως 28 Μαΐου 2011.
Το θέμα του συνεδρίου με τίτλο “Γλώσσες και Πολιτισμοί σε (Δια)Δραση” άπτεται του επίκαιρου ζητήματος της «διαπολιτισμικότητας», στου οποίου το τεράστιο εύρος προσπαθεί ν’ ανταποκριθεί ο διεπιστημονικός χαρακτήρας της συνάντησης: σε συνολικά 50 συνεδρίες που θα διεξάγονται σε πέντε παράλληλες αίθουσες, περίπου 160 εισηγητές από διάφορα μέρη του κόσμου (τη Γερμανία, την Αυστρία, την Πολωνία, την Ελβετία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Δανία, την Τουρκία, την Τσεχία, την Αρμενία, την Κροατία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τις Η.Π.Α. και φυσικά από διάφορα μέρη της Ελλάδας) θα φωτίσουν το θέμα της πολιτισμικής και γλωσσικής επαφής από τη σκοπιά διαφορετικών επιστημών του ανθρώπου- της γλωσσολογίας, γραμματολογίας, διδακτικής, ιστορίας, μεταφρασεολογίας. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές δε – διακεκριμένοι επιστήμονες διεθνούς κύρους- θ’ αναπτύξουν κομβικά ζητήματα ως προς την προβληματική του συνεδρίου.
Πεποίθησή μας είναι ότι κάθε εμπλεκόμενος/η με την καλλιέργεια/ διδασκαλία των ξένων γλωσσών στην Ελλάδα -και ιδιαίτερα της Γερμανικής- θα έχει μια σπάνια, πρώτης τάξεως ευκαιρία να εμπλουτίσει και να επικαιροποιήσει τις γνώσεις του στον τομέα αιχμής της «διαπολιτισμικότητας» και να προσλάβει από «πρώτο χέρι» τα πορίσματα της διεθνούς επιστημονικής εμπειρίας, αντλώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ανεκτίμητα ερεθίσματα για την αναβάθμιση της εργασίας του αλλά και για την προσωπική του παιδεία.
Επιπροσθέτως, ο εορταστικός χαρακτήρας της συνάντησης, εκτός της επιστημονικής «ζύμωσης» και κοινωνικοποίησης, προσφέρει τη δυνατότητα μιας φιλικής συνεύρεσης με παλαιούς και νέους γνώριμους. Οι κινηματογραφικές, θεατρικές και κοινωνικές εκδηλώσεις που θα πλαισιώνουν το συνέδριο ενισχύουν αυτήν την προοπτική.
Ευχαριστούμε, τέλος, θερμά την ΠΕΚΑΓΕΠΕ για την ευγενική της χορηγία και την εν γένει στήριξή της. Αίσθησή μας είναι ότι με επίκεντρο το συνέδριο η ήδη γόνιμη συνεργασία ανάμεσα στην Πανελλήνια Ένωση και το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. εισέρχεται σε νέα, πιο δημιουργική φάση.
Η συμμετοχή στο συνέδριο ειδικά για τα μέλη της ΠΕΚΑΓΕΠΕ στοιχίζει 20 ευρώ, τα οποία καλύπτουν την παρακολούθηση των συνεδριών και τη βεβαίωση συμμετοχής. Όσα μέλη ωστόσο θέλουν να παραβρεθούν στην εναρκτήρια εκδήλωση το απόγευμα της Τετάρτης 25.5. καθώς και στη δεξίωση που θα ακολουθήσει θα πρέπει να καταβάλλουν συνολικά 30 ευρώ και να ενημερώσουν με e-mail την οργανωτική επιτροπή τουλάχιστον μια βδομάδα νωρίτερα για οργανωτικούς λόγους. Θυμίζουμε ότι η κανονική συνδρομή είναι 80 ευρώ, ενώ σε 20 ευρώ ανέρχεται η συμμετοχή για μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες.
Περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητα και το πρόγραμμα του συνεδρίου μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι/ες στη διεύθυνση http://www.del.auth.gr/kongress50 (η οποία ενημερώνεται διαρκώς). Επίσης στο προσεχές τεύχος του aktuell θα υπάρξει πολυσέλιδο αφιέρωμα στο συνέδριο.
ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ